brown wooden desk

Så mange idéer, så lidt tid!

5 tips til hvordan du finder tiden til at skrive alle de gode idéer, der bare ligger og venter.

Vi kender det alt for godt. Vi ville gerne skrive. Vi har alle de gode idéer. Historien folder sig ud i tankerne og hovedpersonen banker ivrigt på din mentale hoveddør. Hvis du dog bare ikke havde det kedelige hverdagsjob, hvis bare ikke ungernes spejderlejr tog tid hele weekenden, hvis bare ikke madlavning, vasketøj og græsslåning tog så meget af din dyrebare tid! Det er jo umuligt at hive otte timer ud af din dag uden at skippe søvnen, så hvad gør du? Du følger disse fem tips til at få tid alligevel.

1. Find ud af hvor din tid bliver af

Hvad går din dag med? Fra du står op om morgenen til du går i seng om aftenen (eller omvendt, der findes jo folk med anderledes døgnrytme. Folk med nattevagt. Vampyrer. Mange typer!) Er du virkelig på hele tiden? Også efter aftensmaden, når junior er lagt i seng? Eller sidder du måske i virkeligheden og ser serier? Spiller computer? Kaster likes efter billedet af din granfætters nye baby?
Vær ærlig, den eneste du snyder er dig selv.

2. Planlæg din skrivetid

Nogle går til fodbold. Nogle går til dans. Nogle spiller musik, lærer russisk eller dyrker yoga. Hvorfor ikke også behandle din skrivetid som en prioriteret hobby? Sæt tid af til at skrive, så din bogdrøm ikke drukner i andre aftaler. Der kommer sjældent nogen og afleverer to timer ekstra fritid på ugentlig basis, så du må selv sætte tid af i kalenderen. Og ligesom med det ikke er velset at du bliver væk fra øvetiderne med teatret, så skal skrivetiden heller ikke springes over hvis kollegaerne spørger om du ikke bliver til en fyraftensdrink.
Du har en aftale. Den skal overholdes.

3. Få støtte af familien

Der er mange der ikke fortæller familie eller venner at de skriver. Nogle synes det er for personligt, nogle at det ligefrem er pinligt at snakke om at man har noget på hjerte som man drømmer om at udgive. Andre igen er bange for at fejle og dermed skulle forklare hvorfor det ikke lige blev til noget med den drøm alligevel. Og det er virkelig ærgerligt! Der kan være utroligt meget støtte at hente fra familie og venner. De er folk der kan sparke dig i gang når motivationen halter, eller lytte til dine kvaler når din hovedperson igen har gjort noget der overhovedet ikke passer til hvor du troede historien bar hen.
Indrømmet, du kan være uheldig at være omgivet af folk der ikke forstår eller har lyst til at høre om din passion. Og i de tilfælde vil jeg råde dig til at lede aktivt efter nogen at dele skriveglæden med. Det behøver ikke være folk der selv skriver, men det kan det sagtens være.

4. Lidt har også ret

Du skal besøge din kusine, og har kun tyve minutter før du skal køre. Det er slet ikke nok tid til at skrive næste kapitel, så du kan jo lige så godt lade være, ikke?
Forkert!
De der små øjeblikke af spildtid kan blive til mange timer på en uge. Tid du kan bruge på at skrive. Og selvom du ikke kan nå at skrive et afsnit færdigt, så er det stadig ord på papiret. Ord, der efterhånden bliver til flere sider, flere kapitler …
Du kan skrive overraskende meget i venteværelset hos lægen. Og hvis du kører med bus eller tog til arbejdet, er det oplagt at have telefonen eller en notesbog med til at skrive undervejs. Væn dig til at skrive så snart du har spildtid. Også selvom det bare er de fem minutter som din veninde er forsinket til jeres kaffedate.

5. Prøv at skrive selvom du er for træt

Måske ved du godt at du har tid om aftenen, men du er bare for træt til at skrive efter en lang arbejdsdag. Der har været mange møder. Din chef var ekstra hård ved dig. Kunderne drænede totalt din inspiration. Verden er ond og grusom, og skæbnen hader dig. Du har ikke lyst til andet end en øl og at bingewatche den nye serie på Netflix.
Prøv alligevel. Lov dig selv at du må smide dig i sofaen om en halv time. Eller endnu bedre, smid dig i sofaen med din bærbare og en øl. Bare prøv at skrive. Lav en nem aftale med dig selv. Tre linjer. Det er det eneste du behøver. Nogle dage vil det ikke blive til mere end de tre linjer. Nogle dage vil det blive til tredive. Uanset hvad, så har du givet det et forsøg, og jo oftere du gør det, jo lettere vil det være at blive ved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *