woman holding exercise ropes

Skriveøvelser

5 opvarmingsøvelser til at sparke din skrivedag i gang

Du kan varme op før en løbetur. Du kan varme op før du synger kirkekoncert. Bands hyres til at varme publikum op før de store navne går på scenen. Opvarmning kan bruges i mange anledninger. For at få musklerne i gang, smøre stemmen og fokusere hjernen på hvad du skal lave. Når du skal skrive kan opvarmning hjælpe fingrene i gang, tvinge inspirationen til at indfinde sig, og hjælpe dig med at komme i stemning. Her er fem hurtige skriveøvelser til dig.

Den frygtede blanke side …

1. Sanseskrivning

Tag din nærmeste skrivesnack (vi bruger alle skrivesnacks, ikke??) og beskriv den på fem minutter. Brug alle dine sanser. Syn, lyd, lugt, smag og følelse. Få så mange detaljer med som muligt. Det træner din evne til at beskrive detaljer levende.

2. Dagbog

Skriv hvad du har lavet i dag. Hvad du fik til morgenmad, hvor træt du var da nabohunden vækkede dig aaalt for tidligt i morges, hvem du stod ved siden af i køen i supermarkedet … Selvom du ikke føler du har lavet noget i dag, så HAR du lavet NOGET. Skriv det ned! Det hjælper dig med at bekæmpe følelsen af at du SKAL skrive noget spændende, hvilket kan være en frygtelig bremseklods for dit skriveflow.

3. Hurtigskrivning

Sæt en alarm til ti minutter. I den tid må du ikke stoppe med at skrive. Heller ikke selvom du ikke ved HVAD du skal skrive. Tasterne skal klikke og fingrene skal arbejde konstant indtil tiden er gået! Smid alle tanker ned på dokumentet, også selvom dine tanker er ‘jeg ved ikke hvad jeg skal skrive, det her er tosset, hvorfor gik jeg i gang, argh, jeg kan ikke følge med, hvornår er der frokost?? Er tiden ikke snart gået?? Aaargh, hjælp mig nu, dumme skriveøvelse, jeg vil skrive noget om drager!! Hun, drager, kan jeg have drager med?? Det kan jeg godt. En drage måtte godt redde mig nu … Jeg ville flyve til Las Vegas med den. Eller til månen. Kan drager flyve til månen? Jeg vil have en drage der kan flyve i rummet. Og en rumdragt …’ (Til orientering er ovenstående sludder det hurtigste jeg har skrevet i dette blogindlæg. Det er ikke kønt, men jeg har nu lyst til at bruge på en idé om drager i rummet. Tosset men kreativt!)

4. Skriv hvad der IKKE skal ske

En god øvelse hvis du er gået i stå i din historie. Hvad kan du med sikkerhed sige at der IKKE kommer til at ske? Din hovedperson er på lejrskole, og bliver IKKE angrebet af en øksemorder. Hun tager heller ikke på skattejagt med en metaldetektor. Hun starter heller ikke en fest klokken tre om natten på pigernes sovesal. Hun børster ikke tænder på bondemandens hund fordi den har dårlig ånde efter hun fodrede den med spegesild hun ikke selv ville spise … Fortsæt listen. Måske kommer du til at skrive nogle ting som du kan bruge. Måske bliver du inspireret til hvad der SKAL ske. Uanset hvad, er det en sjov måde at lege med sin kreativitet.

5. Alternate universe – min personlige favorit!

Din bog handler om en ridder på jagt efter heksen der myrdede hans mor. Det er et mega seriøst eventyr med masser af monstre og dødsfald undervejs, og du er på 200.000 ord kun ca halvvejs med første bog. Desværre har historien ligget død i snart et halvt år, men du vil gerne i gang med den igen. Som opvarmning kan du skrive om din hovedperson i en helt anden situation. Eksempelvis som pizzabud i din hjemby. En scene fra hans barndom. Eller du kan beskrive helt og skurk som teenagere der render ind i hinanden på dit lokale bibliotek. Hvordan ville heksen håndtere en køreprøve? Det bliver helt sikkert til nogle ganske ubrugelige scener til din bog, men det er en fantastisk måde at lære dine karakterer bedre at kende. Måske giver det endda nogle sjove samtaler som du kan twiste lidt og bruge senere i historien?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *