white and black weekly planner on gray surface

Skal man skrive hver dag?

Om de ‘rigtige’ forfattere, der skriver hver dag. Og om de lige så ‘rigtige’, der ikke gør.

Du har sikkert hørt det før. Et af de mest udbredte skriveråd: Hvis du vil være forfatter, skal du skrive hver dag! Alle de seriøse forfattere skriver hver dag. Alle de forfattere der kan leve af at udgive bøger, skriver hver dag. Hvis du nogensinde vil være færdig med din bog, skal du skrive hver dag.
Men passer det? ER man virkelig nødt til at skrive hver dag? Og hvor meget skal man så skrive??

Gode grunde til at skrive hver dag:

At skrive er noget man øver sig på. Noget man bliver bedre til, jo mere man gør det. Akkurat som med så mange andre ting. Øvelse gør mester. Om du så skriver på dit bogprojekt eller i din helt private dagbog, så er det en del af at træne skrivningen. Du bliver bedre til at formulere dig, du lærer at skrive hurtigere, og du bliver mere fortrolig med din egen skrivestil.

Derudover er det en kendsgerning, at rigtig mange bøger tager lang tid at skrive. Der kan være virkelig mange ord i sådan nogle fortællinger, og rigtig meget arbejde i både at finde på dem, og skrive dem ned. Inspirationen kan udeblive, og så er det måske fristende at lægge projektet væk i et par dage. De dage kan for mange vokse til måneder og måske endda år. Og lige pludselig har bogen ligget og samlet støv i længere tid end det ville have taget at skrive den færdig. Og forfatterdrømmen fortsætter med at være dét: en drøm.

At skrive hver dag er en simpel måde at tvinge sig selv videre. En kontrakt du har med dig selv, om at det her skal blive til noget. Og selvom du i en uge kun skriver halvtreds ord om dagen, så er du stadig kommet videre. Ikke meget, men lidt. Det er flere ord, det er fremad i handlingen og det er fokus på dit projekt, din historie og din kreativitet.

Og lige pludselig er du tilbage i dit normale skriveflow. Inspirationen er vendt tilbage. Og du får skrevet, for du har vænnet dig til at skrive hver dag, så fingre og tastatur er klar, når hjernen flyder over med ord.

Grunde til IKKE at skrive hver dag:

Nogle gange har man bare brug for en pause. Sådan er vi mennesker, og selv en elsket hobby kan ende med at stresse.

Du må lære den fine balance mellem hvornår du har godt af at presse dig selv, og hvornår du har bedre af en pause. Mærk efter og lyt til dig selv. Kun DU kan svare på, hvad der er rigtigst for dig og for din proces. Kun DU ved om du bør erstatte skrivetiden med en middagslur fordi du har arbejdet over alt for længe, din baby har holdt dig vågen hele natten, eller eksamenslæsning har taget al din hjernekapacitet.

Du er ikke en robot. Du HAR brug for pauser. Og ja, du skal tage din skrivedrøm seriøst, men du skal også tage dit mentale helbred seriøst. Og bogprojektet ligger også og venter på dig, når du har fået styr på det værste flytterod.

Derudover er det bare ikke alle forfattere, der trives med at skrive hver dag. Nogle skriver i weekenden, og lader inspirationen summe i baghovedet resten af ugen. Andre skriver hver dag i en måned indtil de er blevet færdig med bogen på rekordtid, og bruger så et halvt år på redigering, research eller helt andre projekter.

Hvor ofte og hvor meget skriver en forfatter?

Forfattere er forskellige, og vores arbejdsvaner er forskellige. At skrive hver dag er et udgangspunkt, men det er de færreste der faktisk skriver slavisk hver dag. Arbejdsopgaverne skifter og det samme gør tid, energi og inspiration. Livet har det med at påvirke os. Dét, der adskiller forfattere fra andre, der nøjes med at drømme om at skrive, er at vi får skrevet ofte nok. Ordene bliver til bøger, og det er det vigtigste. Om de bøger så bliver udgivet eller ej.

Der er ingen rigtig måde at gøre det på, men jeg kan godt lide at skrive nogle hundrede ord hver dag på arbejdsdage.

Min debutbog, Gudernes krig 1: Gudindens avatar, havde jeg arbejdet på længe, da jeg et nytår tog beslutningen om at jeg ville gøre noget ved forfatterdrømmen. Jeg lovede mig selv at skrive mindst 500 ord hver dag til jeg blev færdig, så det startede jeg med 1. januar.

I april havde jeg en færdig bog.

Efter at have drømt i årevis om at skrive en bog, nåede jeg mit mål på under fire måneder.

Siden da har jeg holdt fast i at tælle ord, når jeg skriver, og jeg skriver NÆSTEN hver dag! Det er en metode der virker for mig, men det tog lang tid at finde frem til det helt rette. Jeg kan kun anbefale dig at prøve forskellige metoder af, for at finde frem til hvad der virker for dig. Lyt til forskellige forfatteres erfaringer, og sorter ud i det. Noget er brugbart, andet er ikke. Rejsen er unik, og selvom vi ligner hinanden på mange punkter, er vi også forskellige. Så mærke efter, prøv ting af, og vær på vagt overfor dem, der påstår at have den eneste rigtige måde at gøre tingene på!

Vil du have mere inspiration til skriveprocessen, kan du læse med her:

5 tips – fra at drømme om at skrive til faktisk at skrive

5 opvarmingsøvelser til at sparke din skrivedag i gang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *